Ik heb vragen over de ondersteuningsmogelijkheden bij jullie op school. Bij wie moet ik zijn?
Er worden online voorlichtingsmomenten georganiseerd met de teamleiders van leerjaar 1, mw van Er worden online voorlichtingsmomenten en rondleidingen georganiseerd. U kunt zich via deze site hiervoor aanmelden en uw vragen stellen. U kunt ook contact opnemen met onze school via lammenschans@davinci-leiden.nl. Wij zorgen er voor dat uw vraag bij de juiste persoon terecht komt.
Mijn kind heeft dyslexie. Hoe wordt hier rekening mee gehouden?
Kinderen met een erkend leerprobleem zoals dyslexie en dyscalculie krijgen een faciliteitenpas. Onze coach leerproblemen bekijkt per leerling wat er nodig is en mogelijk is. Kinderen met dyslexie kunnen gebruik maken van Kurzweil, geavanceerde software voor lees- en schrijfproblemen zoals dyslexie. Het programma heft de belemmeringen op die worden ervaren bij lezen en schrijven.
Wat is precies de rol van de mentor en coach bij jullie?
Elke klas heeft een mentor en 1 of 2 coaches. Elke leerling heeft een coach. De mentor is de spil in de begeleiding van de klas. Hij/zij organiseert het groepsgebeuren en monitort de sfeer in de klas. De coach is gericht op het leerproces van de individuele leerling. De coach spreekt de leerling tweewekelijks. De leerling bereidt deze gesprekken voor.
Wat is een dakpanklas?
We werken met een tweejarige brugperiode. Dat betekent dat de leerling twee jaar de tijd heeft om te laten zien welk niveau hij/zij aan kan.
Wanneer moet je een richting kiezen?
Kinderen hebben in leerjaar 3 een breed keuzeaanbod zodat ze nog even kunnen nadenken over welk uitstroomprofiel ze kiezen. Ze kiezen pas eind leerjaar 3 voor een definitief profiel.
Welke richtingen kun je allemaal kiezen?
Wij hebben 4 uitstroomprofielen: zorg en welzijn, dienstverlening en producten, mobiliteit en transport en media/vormgeving en ICT.
Hoe worden tussenuren opgevangen?
De leerlingen van klas 1 en klas 2 hebben zelden tussenuren. De lessen zijn altijd aansluitend aan elkaar. Mocht er een juf of meester ziek zijn, dan neemt een andere leerkracht uit het team de les over of de onderwijsassistent
Hoe groot zijn de klassen?
Onze klassen zijn nooit groter dan 24 leerlingen. Klassen met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, zijn rond de 17 leerlingen groot.
Wat wordt gedaan aan veiligheid en pesten?
Alle leerlingen in de brugklas doen mee aan de cursus Rots & Water om hun weerbaarheid te trainen, maar ook om duidelijk te maken dat pesten geen optie is. Onze school kent een pestprotocol, die we uitvoerig met de leerlingen bespreken en waar we ons allemaal aan houden.
Moeten we zelf boeken aanschaffen?
Alle leermiddelen worden door school besteld en betaald. Ze worden aan het einde van de zomervakantie keurig thuis bezorgd.
Moeten we ook een device aanschaffen?
Vanaf schooljaar 2023-2024 werkt onze school met laptops voor de brugklasleerlingen. Na een uitgebreid onderzoek bleek de Windows-laptop beter te passen bij onze onderwijsvisie en -behoeften. De laptop biedt meerdere voordelen zoals de volledige office-functionaliteit en ruime installatiemogelijkheden van bepaalde apps voor onder andere het aanleren van digitale vaardigheden en verschillende keuzevakken.
Onze school werkt samen met leverancier Signpost voor de aanschaf of huur van een laptop. Een deel van de kosten, namelijk €300,00 per brugklasleerling, wordt gedragen door school. Het resterende bedrag vragen we als vrijwillige bijdrage aan de ouders/verzorgers. Bekijk de veelgestelde vragen hierover om meer te weten te komen over de huur of aanschaf van een laptop.
Wat zijn de kosten als we kiezen voor jullie school?
School betaalt voor alle leermiddelen. We vragen u wel om een vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte hiervan is ongeveer 75 euro. Voor de keuzevakken wordt ook een bijdrage gevraagd. Dat is per keuzevak verschillend.
Is het mogelijk om van niveau te veranderen ondanks je advies?
Het advies basisschool is altijd leidend. Opstroom is een optie als aan het einde van het schooljaar voldaan wordt aan de overgangsnormering.
Hoe worden we op de hoogte gehouden als ouders, verzorgers?
Met regelmaat zijn er Informatie-avonden. De mentor-coach neemt regelmatig contact op. De ontwikkelingen op school worden samen met uw kind en de mentor-coach meermalen per jaar besproken.
Mag je tussentijds wisselen van keuzevak?
Dat kan aan het einde van het eerste schooljaar, tussentijds gaat dit niet.
Wat doet school aan dyslexie?
Leerlingen met een dyslexie-verklaring ontvangen een faciliteitenpas. Samen met de dyslexiecoach bespreken ouders en leerling wat de leerling nodig heeft. Het gebruik van kurzweil kan een optie zijn.
Welke vakken zijn er in het eerste leerjaar?
Nederlands, Engels, wiskunde, Mens & techniek, mens & maatschappij, mens & natuur, mens & bewegen, mens & techniek, beeldende vorming, muziek. Voor de mavo Duits. 4 uur het keuzevak: Art, dans, sport of Techniek.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Stuur jouw vraag dan via onderstaand formulier naar ons toe. Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk.